Asociatia Culturala „Pro Basarabia si Bucovina” la ora bilantului

  • Publicat: Vineri, 16 Aprilie 2010 23:43
  • Accesări: 3254

Ziua de 27 martie este şi trebuie să fie pentru toţi românii nu numai ziua unirii Basarabiei cu patria mamă, act înfăptuit în 1918, prin voinţa Sfatului Ţării, avându-l preşedinte pe Ion Inculeţ, ci şi o temă permanentă de reflecţie la unitatea tuturor românilor.

Avem, în primul rând, obligaţia de a cunoaşte şi de a nu uita adevărata noastră istorie, pentru că „trecutul unui neam este o componentă a conştiinţei identitare” (după istoricul Florin Constantiniu), în consecinţă, necunoaşterea trecutului ar echivala cu o trădare a identităţii noastre.

 

Filiala „Arboroasa” a ACPBB a evocat acest moment decisiv din istoria românilor printr-un program complex, desfăşurat pe 25 martie 2010 la Casa de Cultură „Platon Pardău” şi organizat în colaborare cu Liceul Teoretic „Ion Luca”, şcolile generale din municipiu şi din Poiana Stampei. Actele premergătoare unirii Basarabiei cu patria mamă, cât şi momentul hotărâtor din 27 martie 1918, au fost prezentate de prof. Paraschiva Abutnăriţei, preşedinta filialei. În cadrul simpozionului intitulat „Oamenii Unirii”, au fost evocate personalitaţile care au contribuit la înfăptuirea acestui pas istoric: Pantelimon Halippa, Ion Inculeţ, Ion Buzdugan, Anton Crihan, Ion Pelivan, Constantin Stere, prin intervenţiile realizate de Aldona Patraş, prof. Gruia Ungurian (care a prezentat şi câteva gânduri poetice proprii dedicate unirii), prof. Alina Leonte Dupu, prof. Taţiana Vlad Guga, col. (r) Ioan Abutnăriţei şi eleva Andreea Vasiliu de la Şcoala Generală Nr. 4.

Simpozionul a fost urmat de un concurs de interpretare a unor poezii patriotice, sub genericul „Patria din cuvinte” la care au participat elevi de la şcolile amintite, îndrumaţi de prof. Jenica Romanică, înv. Oana Pintescu, prof. Otilia Puşcă, Alina Leonte Dupu, Gruia Ungurian şi Dorina Paicu. S-au evidenţiat elevii Gnaciuc Smaranda – clasa I - de la Şcoala Generală Nr. 1, Ungureanu Daniela – clasa a VIII-a – de la Şcoala Generală Nr. 4, Andreea Macaleţ – clasa a IX-a – de la Liceul Teoretic „Ion Luca” şi Ionela Pentelescu – clasa a III-a – de la Şcoala Generală Poiana Stampei.

Pe 27 martie 2010, la Cercul Militar Central din Bucureşti a avut loc Adunarea Solemnă a ACPBB, care a marcat împlinirea a 92 de ani de la actul istoric al Unirii Basarabiei cu patria mamă şi a 20 de ani de la reluarea activităţii Asociaţiei Naţionale (înfiinţată în noiembrie 1950, la Paris, din iniţiativa diplomatului şi patriotului român Nicolae Dianu). Adunarea a realizat un bilanţ al activităţii din cei 20 de ani, personalităţile prezente, în special istorici foarte cunoscuţi, au evocat contextul ce a făcut posibilă unirea de la 27 martie şi înfăptuitorii acesteia. Participanţii au asistat la un emoţionant spectacol realizat de studenţii basarabeni şi nord – bucovineni de la universităţile bucureştene, poeţi, solişti, actori.

Din partea Filialei „Arboroasa” Vatra Dornei a participat o delegaţie formată din prof. Paraschiva Abutnăriţei – preşedinte, Tatiana Ciuntu – secretar şi Aldona Patraş – membru supleant al Consiliului Naţional al ACPBB. Acitivitatea filialei noastre, înfiinţată în martie 1992 de către prof. Taţiana Vlad Guga, a fost prezentată în numărul aniversar al revistei „Maluri de Prut” şi a fost recompensată pe plan naţional prin acordarea unei Diplome de Excelenţă.

Paraschiva ABUTNĂRIŢEI

Ediția

Ediția numărul 246

Căutare

Suntem pe Facebook!